by
on
under , ,
Permalink

Att skaffa golvvärme

Golvvärme är inte något nytt; medan den exakta åldern kan debatteras fick den sitt stora genombrott i Sverige på 1980-talet. Men eftersom det kräver en ganska omfattade renovation då man faktiskt måste riva upp golvet är det långt från alla hem i Sverige som har golvvärme idag. Har man dock funderat på att lägga in golvvärme kommer här lite ytterligare information om detta.

Vilken typ?

Det första man måste bestämma är vilken typ av golvvärme man tänkt använda sig av. Man kan välja mellan:

  • vattenburen
  • luftburen
  • elektrisk.

Vattenburen golvvärmen lämpar sig väl för hur som redan använder uppvärmt och cirkulerande vatten i form av radiatorer. Det är dock oftast fördelaktigt att använde detta vi nybygge då det bland annat kommer att byggas högre än elektrisk golvvärme.

Luftburen golvvärme rekommenderas nästan alltid att begränsas till nybygge då man gjuter in stora rör i en betongstomme. Detta system är dock ett bra alternativ om man vill skydda sig mot byggfukt.

Elektriskt golvvärme är nog det vanligaste värmesystemet idag då det enklast kan läggas i ett färdigbyggt hus. Detta system har också den lägsta bygghöjden.

I vilket/vilka rum?

Vid ett nybygge kan man göra valet att ha golvvärme i alla rum och använda det som husets huvudsakliga uppvärmningssystem. Detta är faktiskt mycket fördelaktigt då golvvärme är ett lågenergisystem och kan dra ned på uppvärmningskostnaden jämfört med andra mer vanliga system. Lägger man dock in golvvärme i ett existerande hem är de mest populära rummet kök och badrum, men det kan som sagt användas till vilka rum som helst.

Idag finns det även teknologi som låter en styra värmen i olika rum separat, och genom en app dessutom. På så sätt kan man dra ned på värmen när man inte är hemma och spara ännu mer.

Fördelar med golvvärme

Det finns stora fördelar med att installera golvvärme i sin bostad. Framförallt så blir det en bättre fördelad värme i rummet. Ett element som vanligtvis sitter efter väggen under ett fönster ska värma upp hela rummet. Med golvvärme så stiger värmen uppåt i hel rummet samtidigt. En annan fördel är att man får bort elementen som är monterade efter väggarna och kan möbler rummen på ett helt annat sätt än med element.