by
on
under , , ,
Permalink

Besikta hemmet själv

Du som äger en bostad, lägenhet eller villa, borde göra en egen besiktning av hemmet för att säkerställa att allt är i sin ordning. En riktig besiktning kostar tusentals kronor, men du kan spara tusentals kronor om du själv undersöker och kan lokalisera problemområden innan de gör någon skada. 

En av de viktigaste rummen att undersöka är badrummet. Här finns det flera delar att studera såsom blandare, golvbrunnen, toaletten samt skicket på badrummet ytskikt så det inte har skadats. Dålig avrinning, skador i vägg eller golv som kan ha skadat tätskiktet eller läkande kranar är saker som borde åtgärdas innan de blir stora problem.

Bor du i villa ska du även lägga tid på husets fasad, fönstren, grunden och taket. Studera så att taket är tätt och om taket börjar bli till åren kanske du borde planera in ett byte eller renovering nästkommande sommar. Trasiga fönster upptäcker vi genast, men vi kan missa om ett par tätningslister blivit gamla och släpper igenom kalluft. Om du hittar trasiga eller alldeles tillplattade tätningslister kan du byta ut dem mot nya och förhindra kallras.

Om du upptäcker brister eller fel i en bostadsrätt som inte tillhör dig, är det föreningens ansvar att fixa det. Om stammen blivit dålig, om ventilationen är undermålig eller om ytterdörren kärvar kan du kontakta föreningen för att få hjälp.