by
on
under , , ,
Permalink

Enklaste vägarna till bra inredning

Att hålla på med hus och hem innebär inte bara stora renoveringar och projekt. Det kan vara även något så litet som att skapa en känsla. Även om projektet låter litet och minimalt i kostnad, kräver det en del eftertanke och en känsla för stil. När du väl står i ett nytapetserat rum och har flyttat in dina möbler, hur kan du på bästa och enklaste sätt skapa en atmosfär som passar rummet?

Utgå från en stil eller epok

Fundera på vilka stilar du gillar och vad du har för tapet eller färg på rummet just nu. Dova men starka färger kanske passar bra med ditt tycke för indisk inredning medan ljusa, blommiga tapeter passar väl i lantlivsstilen? Du kan också använda dig av en epok för att hitta rätt stil: allt från retro och funkis till hypermodernt och framtidstänkande. Titta även hur utsidan av ditt hus ser ut, det kan avslöja vilken epok som huset är byggt för. Kolla in Historiska Stockholm för att få veta vilken epok ditt hus här hemma i.

Gardiner

Underskatta aldrig intrycket gardiner kan ge. Stora fönster kan förminskas eller betonas med rätt gardiner på samma sätt som små fönster kan få mer liv med rätt tyger runt sig. Titta in på All interiör och se deras utbud av gardiner, de ger en bra fingervisning om vilka tyger, färger och mönster som är populära idag. Det finns också tidlösa klassiker som de småblommiga varianterna eller spetsgardinen. Vanligtvis använder vi tjockare och mörkare gardiner under vintern och ljus, skira modeller på sommaren.

Mattor

En matta är skön att stå på, den fyller ut golvet och kan använda användas som rumsavdelare. Har du ett mindre rum med flera funktioner kan du använda mattor för att markera var soffhänget slutar och arbetsutrymmet börjar. Mattor, precis som gardiner, hjälper också till att dämpa ljudnivån. I stora rum behöver du större mattor så det inte ekar. I äldre hus är de också en billig metod för att förhindra kalla och dragiga golv under vintern.