by
on
under , ,
Permalink

Husets avlopp

Husets avlopp har som uppgift att föra bort smutsigt vatten från dusch, toalett och köket. Avloppet är en central och viktig del av huset och bör undersökas med jämna mellanrum för att upptäcka eventuell problem i tid. 

kitchen sink water_160081715

Förhindra stopp i avlopp

Ändra dina rutiner och sätt att leva för att förhindra att det blir stopp i avloppet i framtiden. De flesta av oss är inte helt insatta i hur man sköter avloppet som bäst, vilken kan leda till att man drar på sig ”dåliga vanor”.

Spola endast ned avföring och urin i toaletten. Allt annat ska kastas i soporna eller källsorteras. Majoriteten av stoppen i avloppet beror på att man har spolat ned tops, tamponger, våtservetter, annat papper än toalettpapper.

I köket är det viktigt att du inte spolar ned mat i rören, sådant ska hamna på komposthögen eller i sopkorgen. Undvik också att spola ned stora mängder olja och äggvita eftersom det klistrar fast på insidan av rören.

När det blir stopp

Om du får stopp i avloppet kan du först försöka åtgärda det själv. Det finns propplösare att köpa i butik som du kan prova. Alternativt kan du göra eget genom att hälla ned bikarbonat och vinäger i avloppsröret och låta det bubbla några minuter. Koka upp vatten och häll ned i avloppet för att rensa. En sådan behandling kan också vara bra att göra i förebyggande syfte.

Om du inte kan åtgärda det själv behöver du kontakta en firma som kan komma ut och spola rent i systemet. Många firmor som arbetar med avlopp har jour så du kan få hjälp oavsett tiden på dygnet.

Spola ur avloppet

Har du redan fått stopp och måste ringa efter en rörmokare så kan de, genom att använda sig av olika kamera tekniker, radiopejla eller filma och se vad problemet är och vart det sitter.  Det kan vara rötter som vuxit in i ledningen och orsakat stoppet utomhus likväl som det kan vara matrester eller annat som fastnat efter vägen. Här använder man sig också av olika tekniker för att lösa problemet. De rötter som vuxit in i röret kan rörfirman fräsa bort för att lösa problemet och har man ett stopp i avloppet så kan det fungera att använda en rensmaskin eller så kan de spola rent det genom att använda sig av en högtryckstvätt. Ofta har de olika former av dessa maskiner i sina bilar så de kan lösa de stopp eller problem som uppstått och har man fått stopp i avloppet så är det oftast bråttom att få hjälp.