by
on
under , ,
Permalink

Köpa första bostaden

Att köpa en bostad, vanligtvis en bostadsrätt som första steg, är nog den största affär du någonsin har gjort. Det gäller att du är insatt i hur det fungerar för att göra ett bra köp!

Pris

Prata med din bank och skaffa ett lönelöfte. De kommer att titta igenom din historik, kolla upp betalningsanmärkningar och nuvarande lån. Tillsammans med din årliga inkomst kan banken räkna ut vilken ränta och amortering som du klarar av och baserar sitt lånelöfte på det. Banken räknar alltid med hög ränta, mellan 7-8 procent, för att vara säker på att du klarar av att betala av lånet även om räntan skjuter i höjden. Just nu ligger räntan väldigt lågt så det är fördelaktigt att ta ett lån men du måste vara säker på att du kan betala på lånet även om månadskostnaderna höjs.

Besiktning

När du köper en bostadsrätt finns det tre huvudansvariga: säljare, köparen och bostadsrättsföreningen. Läs på och fråga tills du vet vem som ansvarar för vilka delar av köpet och eventuella brister och fel. Vad händer om det är fukt i badrummet? Vad händer om du får en vattenläcka? Vem betalar för renoveringar i lägenheten efter köp? Alla dessa saker ska du vara införstådd i, då kan du undersöka och betrakta lägenheter i sitt rätta ljus.