by
on
under , ,
Permalink

Piffa upp fasaden

Fasaden är ju husets ansikte utåt och därför något man inte borde försumma. Vill man ha en riktigt snygg fasad gäller det att lägga ned lite arbete och tänka lite kreativt. Här kommer några användbara tips.

Olika fasader

Hus byggs ju på olika sätt så alla hus har ju inte samma typ av fasad. Alla tips fungerar ju därför inte för alla fasader, men här kommer några typberoende tips:

  • Träfasader – när dessa börjar se lite slitna ut bör man skrapa dem ordentligt och titta efter eventuell röta. Skadade plankor bör bytas ut. Använd gärna kärnvirke och se till att det behandlats rätt innan det målas.
  • Putsfasader – en normal putsfasad räcker omkring 50 år. Efter detta måste den putsas om om av en riktigt fackman. Mindre sprickor, som till exempel kan uppstå vid sättningar, kan man fixa själv.
  •  Tegel – en tegelfasad är nog den enklaste att hålla fin. Den behöver inte målas om så länge inte något stöter väldigt kraftigt i teglet kommer de nästan aldrig gå sönder. Man kan dock behöva fylla ut murbruket något med tiden.

Dekorationer

När man behandlat och snyggat till fasaden efter den typ man har så har man lagt grunden för en riktigt fin utsida. Nästa steg kommer i formen av dekorationer och utsmyckningar. Det är nu som kreativiteten verkligen kommer till användning. Ett enkelt tips är att helt enkelt byta ut fasadsiffran man har på huset. Något som lika gärna kan stavas ut om man så önskar.

Ett annat bra tips är att använda sig av växter. Det finns ju bland annat gott om färggranna blommor som gör sig väldigt bra i blomlådor under fönstren. Är man ny till detta område är penséer ett bra nybörjarblomma och gör sig riktigt bra i vårt nordliga klimat.

Belysning är också något som verkligen kan snygga till en fasad. Det finns gott om fasadlampor att välja mellan idag och med bara några bra tips kan man skapa något extra speciellt.