by
on
under , , ,
Permalink

Sätta upp gardiner

Ett rum är inte komplett utan ett par vackra gardiner. Efter en tapetsering eller när en ny säsong börjar, brukar ögonen falla på fönstret och gardinerna. Ett fönster utan tyg ser kalt och ut, ofärdigt. Men innan du hänger upp några gardiner som du fyndat för halva priset, har vi några rekommendationer. 

Verktyg

Dina väggar består vanligtvis av gips eller betong. Det är hållbara och starka material men besvärligt att skruva i. När du ska hänga upp gardinstången kan du inte använda en vanlig skruvmejsel. Du behöver plugga väggen och använda en bra borrmaskin för gardinstången ska sitta fast även om en kattunge vill lära sig att klättra eller om du hänger upp tunga gardiner. Du hitta bra borrmaskiner hos Toolab i flera prisklasser. Om du planerar fler renoveringar är det bättre att köpa en lite dyrare maskin som håller längre. Gör du bara absolut renoveringsminimum klarar du dig med en av de enklare varianterna.

Gardingrunderna

Det finns flera sätt att sätta upp gardiner men också några regler som visar vad som blir snyggast:

  • Stången ovanför fönsterfoder – häng gardinstången högt för att skapa mer rymd
  • Långa stänger – låt gardinstången sitta en bit utanför fönstret så tyget inte täcker för allt ljus och får fönstret att se litet ut.
  • Avslut innan golvet – gardinerna ska sluta strax, strax ovanför golvet för att hänga snyggt. Gardiner som ligger på golvet drar bara åt sig damm och kortare modeller ser ut att vara för korta.
  • Mät innan – om du inte vill köpa gardiner per meter måste du anpassa gardinstångens placering och accepterad längd på tyget innan du börjar. Standardlängd på färdigsydda gardiner är 175 och 245 centimeter. Har du extra stora fönster kan det blir svårt att använda färdigsydda gardiner om det inte är hissgardiner eller kappor. För långa gardiner kan du alltid fålla upp.