Tänk mer på belysningen

Belysningens vikt i inredningen kan inte överdrivas, men tyvärr är det många som inte spenderar nämnvärt mycket tid på att planera och experimentera med belysningen i hemmet innan de beslutar sig vara färdig. Bra belysning kan tillföra väldigt mycket till ett rum medan dålig belysning kan skapa mer än ett problem.

Anpassa efter stilen

Armaturerna vi väljer att sätta upp och ställa fram ska precis som all annan inredning passa in med resten. Det finns så mycket att välja mellan idag att nästan oavsett vilken stil man har därhemma finns det också lampor som passar bättre in än andra. Satsar man på dessa behöver man inte välja diskreta lampor som knappt syns utan ta de som drar åt sig blicken precis som en snygg soffa eller intressant tavla.

Tänk på alla belysningsformer

Belysning kan fylla många olika syften och vi har olika ord för att beskriva dessa:

  • Allmänbelysning – det som lyser upp så mycket av rummet som möjligt.
  • Arbetsbelysning – det som hjälper oss att utföra specifika uppgifter.
  • Stämningsbelysning – det som skapar rätt känsla för rätt tillfälle
  • Detaljbelysning – det som hjälper till att lyfta fram objekt i inredningen.

Under dagtid är får vi vårt behov av allmänbelysning huvudsakligen tillfredsställt av det naturliga dagsljuset. Men på kvällen och mitt i vintern behöver vi fylla detta behov med lampor och andra ljuskällor.

En rekommendation är att alltid börja med arbetsbelysningen i rum där detta behövs. Utifrån denna belysning kan man sedan gå vidare att skapa en heltäckande ljussättning i rummet. I köket är ju detta ljuset kring arbetsbänk och diskho. I badrummet är detta kring spegeln. Och i kontoret är så klart ljuset vid skrivbordet.

Variera höjden

Det bästa möjliga resultatet får vi ofta när vi ser till att ha ljuskällor på flera olika höjder. På så sätt skapar man ett mer intressant samspel av ljus och skuggor, vilket i sin tur gör rummet mer levande. Lampa i taket, något ovan på eller i en bokhylla, golvlampa vid soffan och bordslampa vid andra sidan är bara några exempel på hur man kan tänka sig skapa helhetsbilden i ett rum.