by
on
under , ,
Permalink

Välja nytt tak

Ett tak kan hålla allt från ett antal årtionden till hundra år eller mer beroende på vilket tak man väljer och hur man sedan sköter om det. När det är dags att byta ett tak är det bra att veta ett och annat om ens alternativ.

Tegel

Tegeltak är en riktigt klassiker i Sverige och något som fortfarande ligger på många hus över hela landet. Fördelen med tegel är att det är ett väldigt hållbart material. Men det är tidskrävande att lägga och ganska dyrt. Ett billigare alternativ till teglet är betongpannor.

Plåt

Plåt är bästa takmaterialet när man söker balansera vikten och livslängden. Det är också lätt att lägga själv. Plåttak kan man dessutom få ett ett par olika färger vilket gör det lättare att matcha med fasadfärgen.

Takpapp

Takpapp väger också väldigt lite och är något man även lätt kan lägga själv. Det är också ett bra val för platta tak och väldigt billigt jämfört med praktiskt taget alla andra alternativ. Det måste dock läggas helt tätt för att skydda huset och väder och vind kan påverka taket. Livslängden är heller inte lika lång som många andra material.

Shingel

Shingel är ett till lättarbetat material som väger lite. Det är lite dyrare än takpapp men har också bättre hållbarhet och livslängd. Taket måste dock vara väl ventilerat och det är inte rekommenderat i områden där man förväntar sig stora mängder snö under vintern.