by
on
under , ,
Permalink

Vanligaste trädgårdsplågorna

Alla trädgårdar får sin beskärda del av oinbjudna gäster och vill man hålla sin trädgård så frisk som möjligt gäller det att veta hur man bäst hanterar dem. Här tipsar vi om några av de vanligaste plågorna och hur man blir av med dem.

skadad_växt_107133671

Mördarsniglar

Alla som har trädgård är nog bekant med mördarsniglarna. Det rätta namnet på dessa är faktiskt spansk skogssnigel, vilket ju berättar tydligt varifrån de kommer. De introducerades till resten av Europa på grund av handel med växter som troligtvis bar snigelägg. Dessa äter i stort sett vad som helst i våra trädgårdar men verkar extra dragen till växter med starka dofter. Sedan 2008 har det varit tillåtet att bekämpa dessa med biologiska metoder, vilket har visat sig vara mycket effektivt.

Rådjur

Det är inte alla som har problem med rådjur, och tur är det, för de som har problem med rådjur vet nog väl vilka plågor de kan vara för en trädgård. En simpel lösning för att hålla rådjuren borta är att helt enkelt ha ett högt staket runt gården. Kan man inte sätta upp ett finns det även andra metoder, som att klä pallkragar med hönsnät eller odlingsväv eller strö ut en kombination av aska, kompost, ben- och blodmjöl, vilket dessutom är bra gödsel och tjänar på så sätt två syften.

Bladlöss

En hel del växter kan bli angripna av bladlöss, men rosor är en av dem som lider störst risk för detta. Det kräver att man håller uppsikt på sina plantor och agerar tidigt när man ser bara någon enstaka bladlus. En metod att driva bort dem är att spruta såpvatten på dem med en vanliga sprejflaska. Växtvårdsmedel fungerar också bra. Man kan även strö vedaska på jorden runtikring och lite direkt på den angripna växten. Tänkt dock på att detta höjer jordens ph-värde, vilket kan vara skadligt för en del plantor.