by
on
under , ,
Permalink

Vårstäda hemmet

Nu när våren är här är det god tid att se till att det även reflekteras i hemmet. Har man ännu inte vårstädat är det absolut något man borde ta tag i. Här kommer några praktiska tips som kan hjälpa en på traven.

Planering

Ett lyckat projekt börjar alltid med bra planering. Skriv en checklista på allt som ska göras i varje rum och försök samtidigt uppskatta hur lång tid det kommer att ta. Tänk på att allt behöver inte göras på en dag, så låt saker och ting ta den tid det tar. Skyndar man sig igenom städningen blir den ju trots allt inte ordentlig.

Börja uppifrån

Bra städning börjar uppifrån och går nedåt. På så sätt behöver man inte tänka på allt damm som faller ned när man städar ovanpå skåp och hyllor, Det blir ju något man städar upp senare helt enkelt.

Vädra textiler

Men den kalla vinterluften bakom oss är det dags att dra nytta av vad den frisk luften verkligen kan göra för våra textilier. Börja dock med att tvätta dem och häng sedan ut dem för att verkligen bli kvitt allt damm och få dem att lukta vårfräsch. Det kan vara trevligt att samtidigt lägga bort gardinerna och byta dem mot något lite mer våraktigt.

Kasta bort det gamla

Vårstädningen är också ett perfekt tillfälle att rensa bort gamla saker man inte längre använder. Se till att ha en tom kartong redo där dessa saker och ting kan läggas ned så fort de dyker upp. Försök att vara realistisk och osentimental varje gång. Ligger de bara och samlar dam och de inte går ursäkta längre bör de åka ned i lådan. Tycker man att det är onödigt att kasta dem i soporna kan man alltid skänka bort dem.